Grupa 115 najlepszych barmanów spotkała się na początku lipca na specjalnym szkoleniu - Experience Day. W trakcie kursu barmani poznali trudną sztukę perfect pour, na którą składa się przygotowanie i dobór szkła, odpowiedni kąt nachylenia szklanki, siła strumienia z kranu i odpowiednia pianka.
Wśród walczących o miano najlepszego w Polsce znaleźli się barmani na co dzień pracujący we wrocławskich lokalach:
- Ragtime Cafe, plac Solny 17
- Restauracja Przystań, ul. Księcia Witolda 2
Kolejnym etapem w drodze do zwycięstwa jest wizyta tajemniczego klienta, podczas której barmani muszą wykazać się wiedzą zdobytą podczas Experience Day. Najlepsza dziesiątka zakwalifikuje się do ścisłego finału, który odbędzie się 13 września w Warszawie. Zwycięzca nie tylko otrzyma tytuł najlepszego w kraju, ale także będzie reprezentował Polskę w międzynarodowym finale konkursu w Pilźnie.
Jakie umiejętności powinien posiadać najlepszy barman w Polsce?
- Przede wszystkim wiedzę, szeroką wiedzę na temat asortymentu jaki posiada za barem, umieć odpowiedzieć na każde pytanie gości, powinien być dokładny, zaradny, umieć wykonywać kilka czynności na raz, mieć dobrą pamięć (nie tylko do twarzy gości), powinien dobrze promować swój lokal, być jego twarzą! – mówi Paweł Woszczyński z restauracji Przystań, uczestnik konkursu.